BABACOOK: Nasi Lemak Sambal Kerang

Bila cakap pasal sambal ni..
negeri yang agak fofular dengan sambal ni negeri-negeri belah selatan kan
kalau pedash pedash memang belah ni laaa..

Dalam banyak-banyak sambal. Aku paling suka sambal kerang..sejak kecik lagi
belum masuk sekolah pun dah fevret dengan sambal kerang ni.
So bila ada kesempatan buat nasi lemak sambal kerang memang fuhhh laa
ibarat lori kerang terbalik dalam nasi lemak..kerang dan nasi sama banyak! 😂


wahhh tengok tu..memang terliur aku tengok balik! tak tau korang terliur tak...
bagi yang tak suka kerang atau sambal kerang tak payah kira lah..
yg hantu sambal kerang ni jangan nangis..dora share recipe kat sini okey.

Resepi sambal kerang Tok Som

Bahan-Bahan

-Kerang Sekilo (rebus dan kupas kulit)
-Kalau suka texture keras, boleh goreng mbal mbal (goreng sikit, bukan sampai masak)!


-Lada kering segengam
-Bawang besar 2 biji
-Bawang putih 4 ulas
-Belacan sikit
-Halia & serai (optional)
-Air asam 2-3 mata
-Gula & garam

Cara Masak

-Tanak nasi lemak macam biasa (takkan nak kena ngajo lagi, udah besar panjang)
-Masuk semua bahan blend sampai pecah minyak
-Masuk gula, garam, air asam
-Masuk kerang

Hidang bersama ikan bilis goreng, timun, telur, kacang dan yang sewaktu dengannya.

No comments

Powered by Blogger.