BABACOOK: Asam pedas kepala ikan mayong

Asam pedas...oii asam pedas
kenapalah ketagih dengan asam pedas ni tak habis2 lagi..
walaupun dah kena gastrik!! aduhhh

Ok demi kepala ikan mayong ni
memang ku teruskan juga

Ok ikan mayong ni sebenarnya disebut juga ikan jahan
di belah utara dikenali sebagai ikan seludu
so mayong, jahan dan seludu ni basically ikan yang sama lah
ikan duri dan belanak tu lain spesis okeh!

kalau nak masak asam pedas kepala mayong ni
kena make sure tak hanyir lah sebab bahagian kepala ni berbau skit
kalau tak betul cara masaknya

TIPS UNTUK ELAK HANYIR

Nak elak hanyir ni, as usual lah asam jawa diperlukan
ramas dalam air dan rendam kepala mayong






Kacau-kacau sekali air asam jawa tu ke celah-celah kepala mayong
make sure semua bahagian kena
dan rendam sejam dua mcm tu..

Dah siap rendam tunggu apa lagi?
mulalah kita teruskan ekspedisi memasak kepala mayong
rasa asam pedas kepala mayong ni memamg sedap sangat
kalau dah cuba boleh addicted
Asalnya aku dulu pun tak berapa suka (masa zaman sekolah)
asyik komplen kalau mak masak kepala mayong ni
sekarang ni dah terbalik...
kalau nampak kepala mayong confirm beli dan buat asam pedas

korang bila nak cuba???





Aku belanja gambar asam pedas kepala mayong yang dah siap
memang menggamit selera
tak puas makan seketul..
tak cukup makan sepinggan..

No comments

Powered by Blogger.